tiistai 15. huhtikuuta 2014

KUULE KÖYHÄÄ

Köyhät ovat ainoa kansalaisryhmä, jolta puuttuu oma eturyhmä ja edunvalvonta. Tähän tarpeeseen perustimme Tampereelle Kuule köyhää- toimikunnan vuoden 2011 joulukuussa. Köyhän ja kipeän ääni jää kuulematta helposti, sillä nujerretuilta ja kuormien uuvuttamilta harvemmin löytyy rankaa nousta vastarintaan, hakea huomiota ja vaatia julkisilla tempauksilla parempaa elämänlaatua.

Maassamme on lähes 700 000 köyhää ihmistä. Parissa kymmenessä vuodessa köyhien määrä on kaksinkertaistunut. Tampereella elää köyhyysrajan alapuolella 40 000 ihmistä. Heistä miltei puolet joutuu turvautumaan toimeentulotukeen. Suomen köyhyysaste on 13,3 prosenttia, mutta Tampereella vastaava luku on peräti 19 prosenttia.

Kuule köyhää – toimikunnan kolmestatoista jäsenestä enemmistö on kokemusasiantuntijoita ja loput kirkon työntekijöitä, jotka kohtaavat köyhyyskysymykset työssään päivittäin. Toimikunta pitää tiiviisti yhteyttä Tampereen seurakuntien yhteiskunnallisen työn kanssa. Toimikunta on myös European Anti-Poverty Network Finlandin ja valtakunnallisen Kuka kuuntelee köyhää -verkoston jäsen.

Toimikunta on luonut valtakunnallisen Kuule köyhää –päivän. Tapahtuma on toteutettu jo kaksi kertaa ja se on saanut kiitettävästi medianäkyvyyttä. Edellisen tapahtuman vuonna 2013 avasi arkkipiispa Kari Mäkinen Turun kauppatorilla.

Viemme kentältä köyhän äänen suoraan kansan ja päättäjien kuultavaksi. Teemme yhteistyötä kansanedustajien, apulaispormestarien, kaupunginvaltuutettujen ja eri järjestöjen kanssa. Toimikuntamme kokemusasiantuntijat kertovat omin sanoin päättäjille ajan kanssa ja kasvotusten, miltä tuntuu olla köyhä ja millaisiin asioihin tulee kiinnittää köyhyyskysymysten äärellä erityistä huomiota.

Kuule köyhää - toimikunta on asiantuntijaelin, joka puhuu köyhien puolesta. Toimikuntamme laatii kirjallisia kannanottoja tehden aloitteita köyhien olosuhteiden ja kohtelun parantamiseksi. Toimikunta jakaa myös valistusta, pyrkien käynnistämään keskustelua köyhyyden poistamisesta.

Kaikki diakoniatyö alkaa ajan antamisesta arvoille, joihin uskoo. Minä uskon ihmisten kykyyn kuunnella ja tehdä oikeat johtopäätökset kuulemansa perusteella.
- Antti Kulmala, Kuule köyhää- toimikunta pj.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti