Siirry pääsisältöön

Ostovoima ja osallisuus

16-vuotiailla suomalaisnuorilla on käytössään rahaa enemmän kuin koskaan. Nuorten ostovoima on liki kaksinkertaistunut vuodesta 1983. Tämä käy ilmi Jyväskylän ja Tampereen yliopistoissa tekeillä olevasta nuorten kulutusta selvittävästä tutkimuksesta, jota johtaa sosiologian professori Terhi-Anna Wilska. Suurin osa nuorista saa vanhemmiltaan säännöllistä kuukausirahaa. Helsingin sanomien teettämän gallupin mukaan Maunulan yläkoulun yhdeksäsluokkalaiset käyttävät ostoksiinsa keskimäärin 54,20 euroa kuussa. Nuorten käytössä olevat rahamäärät kuitenkin vaihtelivat kuudesta eurosta 200 euroon.

Samalla kun nuorten ostovoima paranee, erottuvat joukosta entistä herkemmin köyhien perheiden lapset. Raha on erottamaton osa nuoren arkea. Ilman rahaa ei pääse kavereiden mukana välitunnilla lähikauppaan, koulun jälkeen kaupungille kahvilaan tai tekemään heräteostoksia. Rahattomuus voi sulkea nuoren pois myös ikätovereiden välisistä keskusteluista. Puheenaiheet kun liittyvät usein kuluttamiseen. Riski huono-osaisen identiteetin syntymiselle tai syrjityksi tulemiselle kasvaa rahattomuuden myötä. Hävetessään puutteenalaista tilaansa nuori vetäytyy herkemmin omiin oloihinsa ja jää yksin.

Heikoimmilla ovat leipäjonoihin tukeutuvien pitkäaikaistyöttömien lapset. Työ- ja elinkeinoministeriön viime heinäkuussa julkaiseman tilaston mukaan pitkäaikaistyöttömiä, eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä olleita, oli Suomessa lähes 93 000. Luku oli noin 17 000 enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavaan aikaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

KUULE KÖYHÄÄ-PÄIVÄ 2013 (Mediatiedote)

Arkkipiispa ottaa kantaa köyhyyskysymykseen 25.5 Kuule Köyhää -päivässä. Suomessa on miltei 700 000 köyhyysrajan alapuolella elävää ihmistä. Köyhien määrä on parissa vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. Sosiaaliturvan kehitys ei ole vastannut hintojen korotusta ja yleisen ansiotason kehitystä. Köyhät ovat tänään entistäkin köyhempiä. Tämä tosiasia herätti toimintaan joukon kirkon piirissä työskenteleviä ja toimivia henkilöitä. He päätyivät järjestämään kansallisen Kuule köyhää-päivän, jota vietetään tänä vuonna lauantaina 25. toukokuuta. Köyhyyden vastaiset mielenosoitukset pidetään tällä kertaa kolmessa kaupungissa; Mikkelissä, Tampereella ja Turussa. Valtakunnallisesti tapahtumien odotetuin asia on arkkipiispan puhe Turun Kauppatorilla. Mikkelissä kokoonnutaan Kirkkopuistoon kello 12 alkaen tunnuksella ”Yhteinen onhan leipämme!” Paikallinen tuomiokirkkoseurakunta on koonnut järjestäjiksi laajan yhteistyörintaman, joka ulottuu Mikkelin kaupungista Saksalan Marttoih

KUULE KÖYHÄÄ-PÄIVÄ 2013, TRE

Kuule köyhää- toimikunta

Köyhien ihmisarvo ja itsekunnioitus on uhattuna. He eivät tunne omaavansa enää täysimääräisiä kansalaisvapauksia. Tähän tarpeeseen on perustettu Tampereella toimiva Kuule köyhää-toimikunta. Toimikunnassa on kaksitoista jäsentä, jotka edustavat eri tavoin köyhyyskysymyksen tuntemusta. He ovat joko köyhiä ihmisiä tai kirkon työntekijöitä. Enemmistö toimikunnan jäsenistä kokee itse köyhyyttä. Työntekijäjäsenet kohtaavat köyhyysongelman työssään päivittäin. Kuule köyhää-toimikunta on asiantuntijaelin. Se laatii kannanottoja ja tekee aloitteita köyhien olosuhteiden ja kohtelun parantamiseksi. Toimikunta jakaa valistusta ja järjestää yleisötilaisuuksia, pyrkien käynnistämään keskustelua köyhyyden poistamisesta. Toimikunta on valmis tukemaan toimia, jotka lieventävät lamaannusta, joka on vallannut suurimman osan köyhistä ihmisistä. Tavoitteena on saada köyhät liikkeelle puolustamaan oikeuksiaan. Valistusta suunnataan myös hyvinvoivaan kansanosaan, jotta köyhyyttä ei enää luultaisi itse