Siirry pääsisältöön

KUULE KÖYHÄÄ-PÄIVÄ 2013 (Mediatiedote)

Arkkipiispa ottaa kantaa köyhyyskysymykseen 25.5 Kuule Köyhää -päivässä.

Suomessa on miltei 700 000 köyhyysrajan alapuolella elävää ihmistä. Köyhien määrä on parissa vuosikymmenessä kaksinkertaistunut. Sosiaaliturvan kehitys ei ole vastannut hintojen korotusta ja yleisen ansiotason kehitystä. Köyhät ovat tänään entistäkin köyhempiä.

Tämä tosiasia herätti toimintaan joukon kirkon piirissä työskenteleviä ja toimivia henkilöitä. He päätyivät järjestämään kansallisen Kuule köyhää-päivän, jota vietetään tänä vuonna lauantaina 25. toukokuuta.

Köyhyyden vastaiset mielenosoitukset pidetään tällä kertaa kolmessa kaupungissa; Mikkelissä, Tampereella ja Turussa.
Valtakunnallisesti tapahtumien odotetuin asia on arkkipiispan puhe Turun Kauppatorilla.

Mikkelissä kokoonnutaan Kirkkopuistoon kello 12 alkaen tunnuksella ”Yhteinen onhan leipämme!”

Paikallinen tuomiokirkkoseurakunta on koonnut järjestäjiksi laajan yhteistyörintaman, joka ulottuu Mikkelin kaupungista Saksalan Marttoihin. Tilaisuuden avaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Seija Korhonen ja juontajana toimii kirkkoneuvos Pekka Huokuna. Diakoniatyöntekijät Anne Pöyry, Tuija Kuittinen ja Reetta Sirkiä kertovat lapsiperheen, työttömän ja vanhuksen tarinan, sekä esittävät niiden pohjalta kysymyksiä kaupungin edustajille. Paikalla on myös muita diakoniatyöntekijöitä kohtaamassa ihmisiä.

Mikkelin vetonaulana on muusikko Jaakko Löytty, joka esiintyy bändinsä kanssa. Tarjolla on soppaa, makkaroita ja kahvia. Myös hengellistä ravintoa on tiedossa. Kello 15 alkaa Tuomiokirkossa messu, jossa liturgina ja saarnaajana toimii pastori Mari Parkkinen.

Tampereella Kuule köyhää-päivää vietetään jo toista kertaa. Tapahtuma jakaantuu kolmeen osaan: marssiin, kansalaiskokoukseen ja messuun. Laulava mielenosoituskulkue lähtee Sorin aukiolta kello 14. Se vaeltaa reitin Tuomiokirkonkatu, Hämeenkatu, Keskustori.

Torin kansalaiskokouksen juontaa köyhyystoimittaja Risto Koivisto. Puhujina esiintyvät kansanedustaja Anna Kontula, apulaispormestari Pekka Salmi ja hiippakuntasihteeri Airi Raitaranta. Myös yleisöllä on oikeus puheenvuoroihin musiikin lomassa. Muusikoina toimivat Anu Lehtonen ja Antti Kulmala.

Paikalla on soppatykki, josta tarjoillaan ilmaista lohikeittoa. Ehtoollismessua vietetään poikkeuksellisesti ulkona, Vanhan kirkon kellotapulin edustalla. Liturgina toimii yhteiskunnallisen työn johtaja Ilkka Hjerppe.

Järjestelyistä vastaavat Tampereen ev.lut. seurakuntien yhteiskunnallinen työ ja Kuule köyhää-toimikunta.

Turun Köyhät PystyyN-tapahtuma pidetään Kauppatorilla kello 14 – 15.30. Järjestelyistä vastaavat paikallinen seurakuntayhtymä ja Turun seudun työttömät ry.

Arkkipiispa Kari Mäkinen, puheenjohtaja Li Andersson ja puheenjohtaja Joe Majanen puhuvat köyhien aseman parantamisesta.

Vakavien puheiden ohella muu ohjelma luo rentoa ja elämänmyönteistä ilmapiiriä. Siitä pitävät huolen Viis papeista-bändi, työttömien yhdistyksen monitaiteen yhtye ja imitaattori. Juontajana panoksensa antaa Markku Teräsvaara. Kirkon työntekijät jakavat torilla tarvitseville ruokakasseja ja kohtaavat ihmisiä.

Kaikissa tilaisuuksissa päätetään köyhien olosuhteita kohentavista aloitteista.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuule köyhää- toimikunta

Köyhien ihmisarvo ja itsekunnioitus on uhattuna. He eivät tunne omaavansa enää täysimääräisiä kansalaisvapauksia. Tähän tarpeeseen on perustettu Tampereella toimiva Kuule köyhää-toimikunta. Toimikunnassa on kaksitoista jäsentä, jotka edustavat eri tavoin köyhyyskysymyksen tuntemusta. He ovat joko köyhiä ihmisiä tai kirkon työntekijöitä. Enemmistö toimikunnan jäsenistä kokee itse köyhyyttä. Työntekijäjäsenet kohtaavat köyhyysongelman työssään päivittäin. Kuule köyhää-toimikunta on asiantuntijaelin. Se laatii kannanottoja ja tekee aloitteita köyhien olosuhteiden ja kohtelun parantamiseksi. Toimikunta jakaa valistusta ja järjestää yleisötilaisuuksia, pyrkien käynnistämään keskustelua köyhyyden poistamisesta. Toimikunta on valmis tukemaan toimia, jotka lieventävät lamaannusta, joka on vallannut suurimman osan köyhistä ihmisistä. Tavoitteena on saada köyhät liikkeelle puolustamaan oikeuksiaan. Valistusta suunnataan myös hyvinvoivaan kansanosaan, jotta köyhyyttä ei enää luultaisi itse…

Rikas köyhä

Ihmiset haluavat kokea osallisuutta yhteisöön monin tavoin, myös kuluttamisen kautta. Yhteiskuntamme ja kulttuurimme luomat kulutuspaineet ohjaavat monia elämään kuitenkin yli varojensa.


Ihmisten raha-asioiden solmujen ja luottotietojen menettämisen taustalla on yhä useammin elämänhallinnan ongelmia. Moni on erehtynyt kuvittelemaan, että jokaisella on synnynnäinen oikeus elää äveriäästi ja luksusta haalitaan luotolla. Takaisinmaksu pienissä erissä voi tuntua helpolta, mutta pienet purot ovatkin ansa. Niistä syntyvät vuolaat virrat. Kun pienlainoja on otettu surutta ja säästelemättä, talous ei kestä esimerkiksi yllättävää työttömyyttä tai kodinkoneen hajoamista.


Tarinat itse aiheutetusta köyhyydestä yleistyvät. Koti voi olla kuin unelma ja autoja kaksi, mutta kodin kätköissä syödään vuodesta toiseen halpoja hiilihydraatteja ja lasten harrastuksista karsitaan. ”Tästä ei sitten puhuta”, voivat vanhemmat sanoittaa perheelleen tuntojaan.


Tavaran vähyys ei ole köyhyyden kuva Suomessa. Meh…

Köyhyys masentaa, masennus köyhdyttää

Yli 20 000 suomalaista hakee ruokansa viikoittain leipäjonosta. Yhä useampi leipäjonoissa asioivista on lähes tuloton köyhä, joilla ei asumiskulujen ja laskujen maksun jälkeen jää rahaa elämiseen. Lähes tulottomien joukko kasvaa Suomessa tällä hetkellä vauhdilla, joka hakee vertaistaan OECD maissa. Työterveyshuollon erikoislääkäri Raija Kerätär on tutkinut pitkäaikaistyöttömien sairauksia. Tutkimuksen mukaan pitkäaikaistyöttömien sairauksissa on usein kyse masennuksesta, joka heikentää toimintakykyä. Masennustilojen tunnistaminen on kuitenkin haasteellista, sillä pitkäaikaistyöttömät eivät osaa tai jaksa jonottaa hoidon piiriin. Jaksamattomuus harvoin kuitenkaan kertoo pitkäaikaistyöttömien viitseliäisyyden puutteesta, vaan uuvuttavasta noidankehästä: köyhyys masentaa ja masennus köyhdyttää.