Siirry pääsisältöön

MARSSI KÖYHYYTTÄ VASTAAN 2012

Kuule köyhää -toimikunta ja Tampereen seurakuntien yhteiskunnallinen työ järjestävät lauantaina 8. syyskuuta Marssin köyhyyttä vastaan. Maassamme on 706 000 köyhää ihmistä. Se merkitsee sitä, että useampi kuin joka seitsemäs suomalainen elää Euroopan tilastolaitoksen määrittelemän köyhyysrajan alapuolella. Hyvinvointiyhteiskunta ei enää toimi niin kuin pitäisi. Tutkimukset osoittavat, että perusturva ei riitä kohtuulliseen kulutukseen. Ihmisiä syrjäytyy jatkuvasti.

Tamperelainen Kuule köyhää-toimikunta päätti ryhtyä sanoista tekoihin ja järjestää jotain radikaalia, sellaista mitä ennen ei ole nähty. Kumppaniksi löytyi Tampereen ev.lut. seurakuntien yhteiskunnallinen työ. Niin syntyi idea köyhyyden vastaisesta mielenosoituksesta, jota on valmisteltu keväästä lähtien. Tämä tärkeä mielenosoitus järjestetään lauantaina 8. syyskuuta. Laulava kulkue lähtee Tuomiokirkon puistosta kello 14 kohti Keskustoria. Niille, jotka eivät jaksa tai tahdo kävellä, alkaa Keskustorin musiikkiohjelma jo kello 13.45. Musiikkia esittävät tunnettu laulaja Jukka Törmä, pastorit Ismo Kunnas ja Tarvo Laakso sekä diakoni Antti Kulmala.

– Tapahtuman aihe, köyhyys ja syrjäytyminen, on raskas. Niinpä ajattelimme esittää kevyempää ja elämänmyönteisempää musiikkia, kertoo Antti Kulmala.

– Järjestäjien kirkollinen tausta tekee luonnolliseksi, että mukana on myös hengellisiä lauluja.

Marssin saavuttua Keskustorille tulee ohjelmaan paljon puhetta, jonka lomassa on toki musiikkia. Puhujina esiintyvät kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, sosiaalityön professori Irene Roivainen, kokemusasiantuntija, myyntineuvottelija Arto Hell, Ruokapankin vastaava Seppo Ahokainen, kaupunginvaltuutettu, sosiaalityön professori Jari Heinonen sekä diakoniapastori, kappalainen Rainer Backström. Juontajana esiintyy toimittaja Risto Koivisto. Myös yleisöllä on tilaisuus lyhyisiin puheenvuoroihin.

– Tapahtuma järjestetään, jotta köyhyysasia tulisi ihmisten tietoisuuteen, toteaa yhteiskunnallisen työn pastori Ilmari Karjalainen.

– Paikalle odotetaan myös kaupunginvaltuutettuja ja valtuustoehdokkaita. Olisi tärkeää saada köyhien tilanne vaalikeskustelujen pääaiheisiin. Kirkko on omalta osaltaan halunnut näyttää olevansa vahvasti mukana köyhien elämäntilanteessa. Jumalalle jokainen ihminen on tärkeä. On Jumalan tahto, että kaikilla olisi kohtuullinen elämä, sekä aineellisesti että henkisesti.

 Keskustorin kansalaiskokouksen järjestäjät ovat huomioineet nämä tarpeet. Soppatykistä on tilaisuus nauttia Harjun seurakunnan tarjoamaa lohikeittoa. Musiikki tarjoaa kulttuurisia elämyksiä. Myös hengellinen taso on mukana. Halukkaat pääsevät mielenosoittajille järjestettyyn Vanhan kirkon ehtoollismessuun kello 16.15. Messu pidetään lyhyellä kaavalla ja ehtoollisviini on alkoholitonta. Liturgina toimii yhteiskunnallisen työn johtaja Ilkka Hjerppe ja urkujen ääressä on kanttori Matti Hannula.

– Tilaisuuden järjestäjät ovat hengellisiä tahoja, mutta mielenosoitus on järjestetty kaikille, jotka tuntevat huolta köyhistä, painottaa Kuule köyhää-toimikunnan puheenjohtaja Risto Koivisto.

– Puhujien valinnassa on huomioitu politiikka laidasta laitaan. Kirkon työntekijöitä nähtäneen paikalla paljon. Erityisesti toivomme, että köyhät itse ryhtyisivät tuumasta toimeen ja osallistuisivat tähän omaa etuaan vaativaan mielenosoitukseen. Tervetulleita ovat kaikki köyhyyden vastustajat puolueeseen, ihonväriin, ikään, sukupuoleen tai uskontokantaan katsomatta.

Teksti: Risto Koivisto

http://www.uusiverso.fi/kirkko_tampereella/uutiset_ja_media/uutiset/lahde_marssimaan_koyhyytta_vastaan!.5518.news

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kuule köyhää- toimikunta

Köyhien ihmisarvo ja itsekunnioitus on uhattuna. He eivät tunne omaavansa enää täysimääräisiä kansalaisvapauksia. Tähän tarpeeseen on perustettu Tampereella toimiva Kuule köyhää-toimikunta. Toimikunnassa on kaksitoista jäsentä, jotka edustavat eri tavoin köyhyyskysymyksen tuntemusta. He ovat joko köyhiä ihmisiä tai kirkon työntekijöitä. Enemmistö toimikunnan jäsenistä kokee itse köyhyyttä. Työntekijäjäsenet kohtaavat köyhyysongelman työssään päivittäin. Kuule köyhää-toimikunta on asiantuntijaelin. Se laatii kannanottoja ja tekee aloitteita köyhien olosuhteiden ja kohtelun parantamiseksi. Toimikunta jakaa valistusta ja järjestää yleisötilaisuuksia, pyrkien käynnistämään keskustelua köyhyyden poistamisesta. Toimikunta on valmis tukemaan toimia, jotka lieventävät lamaannusta, joka on vallannut suurimman osan köyhistä ihmisistä. Tavoitteena on saada köyhät liikkeelle puolustamaan oikeuksiaan. Valistusta suunnataan myös hyvinvoivaan kansanosaan, jotta köyhyyttä ei enää luultaisi itse…

Rikas köyhä

Ihmiset haluavat kokea osallisuutta yhteisöön monin tavoin, myös kuluttamisen kautta. Yhteiskuntamme ja kulttuurimme luomat kulutuspaineet ohjaavat monia elämään kuitenkin yli varojensa.


Ihmisten raha-asioiden solmujen ja luottotietojen menettämisen taustalla on yhä useammin elämänhallinnan ongelmia. Moni on erehtynyt kuvittelemaan, että jokaisella on synnynnäinen oikeus elää äveriäästi ja luksusta haalitaan luotolla. Takaisinmaksu pienissä erissä voi tuntua helpolta, mutta pienet purot ovatkin ansa. Niistä syntyvät vuolaat virrat. Kun pienlainoja on otettu surutta ja säästelemättä, talous ei kestä esimerkiksi yllättävää työttömyyttä tai kodinkoneen hajoamista.


Tarinat itse aiheutetusta köyhyydestä yleistyvät. Koti voi olla kuin unelma ja autoja kaksi, mutta kodin kätköissä syödään vuodesta toiseen halpoja hiilihydraatteja ja lasten harrastuksista karsitaan. ”Tästä ei sitten puhuta”, voivat vanhemmat sanoittaa perheelleen tuntojaan.


Tavaran vähyys ei ole köyhyyden kuva Suomessa. Meh…

Köyhyys masentaa, masennus köyhdyttää

Yli 20 000 suomalaista hakee ruokansa viikoittain leipäjonosta. Yhä useampi leipäjonoissa asioivista on lähes tuloton köyhä, joilla ei asumiskulujen ja laskujen maksun jälkeen jää rahaa elämiseen. Lähes tulottomien joukko kasvaa Suomessa tällä hetkellä vauhdilla, joka hakee vertaistaan OECD maissa. Työterveyshuollon erikoislääkäri Raija Kerätär on tutkinut pitkäaikaistyöttömien sairauksia. Tutkimuksen mukaan pitkäaikaistyöttömien sairauksissa on usein kyse masennuksesta, joka heikentää toimintakykyä. Masennustilojen tunnistaminen on kuitenkin haasteellista, sillä pitkäaikaistyöttömät eivät osaa tai jaksa jonottaa hoidon piiriin. Jaksamattomuus harvoin kuitenkaan kertoo pitkäaikaistyöttömien viitseliäisyyden puutteesta, vaan uuvuttavasta noidankehästä: köyhyys masentaa ja masennus köyhdyttää.